Home > nadenk

Nadenkertjes

Om vandaag over na te denken:

De gebarsten emmer

Een waterdrager in India had 2 grote emmers. Ze hingen -elk aan een kant- aan het juk over zijn schouders. Een emmer had een flinke barst, de andere was in perfecte staat. Terwijl de ene emmer aan het einde van de lange weg tussen de rivier en het huis van de meester van de waterdrager een volle portie water afleverde, was de gebarsten emmer tegen die tijd nog maar half vol. Dat ging zo 2 volle jaren door. De waterdrager leverde altijd anderhalve emmer water af in het huis van zijn meester. De goede emmer was bijzonder trots op zijn prestaties; hij voldeed perfect aan dat waarvoor hij gemaakt was. De arme gebarsten emmer was echter beschaamd om zijn gebrek. Hij presteerde maar de helft van wat je van hem mocht verwachten.

Op een dag zei hij tegen de waterdrager: “Ik schaam me en wil me verontschuldigen. Door die barst verlies ik voortdurend water. Door mijn falen moet jij zo hard werken en krijg je nooit het volle loon voor je inspanning”. De waterdrager glimlachte en antwoordde: ”Als we zo teruggaan moet je eens goed letten op die prachtige bloemen aan de kant van de weg”. En inderdaad: toen ze de heuvel opliepen zag de gebarsten emmer de kleurige wilde bloemen en dat troostte hem een beetje. Maar aan het einde van de reis voelde hij zich toch weer ongelukkig omdat hij opnieuw gefaald had.

Toen zei de waterdrager: “Maar heb je dan niet gezien dat er alleen maar bloemen bloeien langs jouw kant van de weg? Ik wist namelijk dat jij een beetje lekte en heb daar mijn voordeel mee gedaan: ik heb bloemzaadjes geplant aan jouw kant van de weg. Elke keer als we terugkomen van de rivier geef jij ze water. Zo heb ik 2 jaar lang bloemen kunnen plukken om de tafel van mijn meester te versieren. Als jij niet zou zijn zoals je nu eenmaal bent, dan zou zijn huis er nooit zo prachtig uitzien en was mijn meester niet zo blij met mij geweest!”

herkomst onbekend


In de rubriek "Nadenkertjes", vindt u iedere dag een ander stukje tekst. Dat kan van alles zijn: een gedicht of een verhaal, een afbeelding, enzovoort. Maar èèn ding hebben zij gemeen: het zijn allemaal prikkelende stukjes tekst, die u willlen aansporen om na te denken over uw (geloofs-)leven. We hopen dat u er wat aan heeft!

Indien u zelf een aansprekend stukje tekst heeft, waarvan u denkt dat het goed op deze pagina geplaatst zou kunnen worden, kunt u het aan ons doorgeven via het reactieformulier. We zullen proberen om het dan zo spoedig mogelijk op deze pagina plaatsen. Ook kunt u via het reactieformulier reageren op de inhoud van de reeds geplaatste teksten.