Home > nadenk

Nadenkertjes

Om vandaag over na te denken:

De dadelplanter

Middenin de woestijn ligt een prachtige oase.

Een oude man is daar hard aan het werk. Een reiziger stopt om even uit te rusten en om zijn kamelen te laten drinken.
Verbaasd kijkt hij toe hoe de oude man, zwetend over zijn hele lichaam, in het zand staat te spitten. “Wat doe je oude man, het is toch veel te heet hier om een schop vast te houden?” “Ik ben dadelpalmen aan het zaaien”, zegt de oude man hijgend van inspanning. “Dadelpalmen?”, zegt de reiziger nu nog verbaasder. “Beste vriend, de warmte heeft vast je hersenen aangetast. Het duurt meer dan 50 jaar voordat een dadelpalm vrucht draagt. Ik hoop voor jou dat je ouder wordt dan 100, maar het is erg onwaarschijnlijk dat je wat je nu zaait ooit zal oogsten. Kom toch met mij wat drinken en laat die klus toch zitten.”

De oude man kijkt even glimlachend op voordat hij doorgaat met spitten en zegt: “Luister reiziger, ik heb mijn hele leven dadels gegeten die anderen hebben gezaaid. Mensen die er ook niet van droomden om die dadels op een keer zelf te eten. Vandaag zaai ik opdat anderen later de dadels eten die ik geplant heb. Het loont dus zeker de moeite om deze klus eerst af te maken, daarna ga ik graag wat met je drinken.”

herkomst onbekend


In de rubriek "Nadenkertjes", vindt u iedere dag een ander stukje tekst. Dat kan van alles zijn: een gedicht of een verhaal, een afbeelding, enzovoort. Maar èèn ding hebben zij gemeen: het zijn allemaal prikkelende stukjes tekst, die u willlen aansporen om na te denken over uw (geloofs-)leven. We hopen dat u er wat aan heeft!

Indien u zelf een aansprekend stukje tekst heeft, waarvan u denkt dat het goed op deze pagina geplaatst zou kunnen worden, kunt u het aan ons doorgeven via het reactieformulier. We zullen proberen om het dan zo spoedig mogelijk op deze pagina plaatsen. Ook kunt u via het reactieformulier reageren op de inhoud van de reeds geplaatste teksten.